Uutiset

Baccarat historian havinassa

Baccarat Pelipöytä Kortit Pelaaminen Korttipeli

Baccarat, joka saanut syntynsä jo 1400 -luvulla, on ottanut paikkansa monien pelaajien sydämissä. Se on mukava sekoitus korttipeliä sekä omalla tavallaan vedonlyöntiä. Se on nopeatempoinen peli, jossa ei strategioista juurikaan ole mitään apua, mutta säännöt on kuitenkin hallittava, sillä nykyään pelistä löytyy useampia versioita. Peli on kuitenkin todellinen klassikko ja toisinaan sitä kutsutaan herrasmiesten peliksi.

Ranskasta vai Italiasta?

Varmaa tietoa on ainakin se, että Baccarat -peliä on pelattu jo 1400 -luvulla, sillä silloin sitä pelasivat ranskalaiset sotilaat palattuaan Italiasta. Sitä on todennäköisesti pelattu jo paljon aikaisemminkin jossakin muodossa, mutta nykymuotoisen pelin katsotaan alkaneen äsken mainitusta tarinasta. Mikä loppujen lopuksi on totuus, se tuskin selviää koskaan.

Onko peli lähtöisin Ranskasta vai Italiasta, jäänee mysteeriksi, mutta molemmat maat väittävät keksineen sen. Peli on jo nyt saavuttanut klassikon aseman, joten lopullinen historia saa jäädä oman onnensa nojaan. Se voidaan kuitenkin sanoa, että Baccaratia pelattiin aluksi pelkästään Euroopassa ja vasta myöhemmin se levisi maailmalle.

Euroopassa sitä pelattiin aluksi yläluokan keskuudessa, mutta tänään sitä voi pelata kuka tahansa ja pelipaikkoja on netti pullollaan. Pelin oppii varsin nopeasti, sillä sen perussäännöt ovat hyvin yksinkertaiset. Eri versiot tuovat sääntöihin muutoksia, mutta perusidea on aina sama.

Baccarat pähkinänkuoressa

Yleisemmin Baccaratia pelataan kahdeksalla tavallisella 52 kortin pakalla, joista jokerit on poistettu. Tässä pelissä ei siis lasketa pisteitä, mutta silti jokaisella kortilla on oma pistearvonsa. Tämä tekee pelistä mielenkiintoisen, sillä korttien pistearvot ovat seuraavat:

  • Kortit 2-9 ovat numeronsa arvoisia
  • Ässä on aina 1
  • 10, J; Q ja K ovat kaikki arvoltaan 0

Pelissä on tarkoituksena saada kahdesta tai kolmesta kortista muodostuva käsi, joka on arvoltaan yhdeksän tai mahdollisimman lähellä yhdeksää. Ottamatta sen enempää kantaa siihen, miten kortit jaetaan tai panostetaan ja kuinka monta kierrosta pelataan, pelissä pitää arvata, kuka kierroksen tulee voittamaan vai tuleeko tasapeli. Peliä pelataan jakajaa, eli pankkiiria vastaan.

Todennäköisyydet hallintaan

Myös Baccaratissa on laskettu todennäköisyyksiä, eli millaiseksi lopputulos muodostuu ja mikä silloin on talon etu. Vaikka pelissä on varsin korkea palautusprosentti, talon etu riippuu siitä, mikä on pelin lopputulos. Pitkän aikavälin tuloksista on huomattu, että lopputulos sille, että jakaja voittaa, on kaikkein todennäköisintä. Seuraavaksi yleisin on pelaajan voitto ja vähiten pelit päättyvät tasapeliin.

Todennäköisyydet menevät näin:

  • Jakajan voiton todennäköisyys on 45.86 % ja talon etu on silloin 1.06 %
  • Pelaaja voiton todennäköisyys on 22.62 % ja talon etu on tällöin 1.24 %
  • Tasapelin todennäköisyys on 9.52 % ja talon etu on tällöin jopa 14.36 %

Mielenkiintoista on myös se, että tasapelin voittokerroin on jopa 8:1 eli se saattaa näyttää varsin houkuttelevalta, mutta toisaalta tämän lopputuloksen todennäköisyys on muihin verrattuna varsin pieni.

Baccaratin eri versioita

Pelin pitkästä historiasta johtuen siitä on muodostunut vuosien mittaan erilaisia versioita. Lisäksi siitä on myös syntynyt saman tyylisiä pelejä kuin se itse, mutta Baccaratin eri versiot ovat edelleen kaikkein suosituimpia.

Punto Blanco

Punto Blanco on versioista kaikkein yleisin ja äsken kerrotut yksityiskohdat ovat tästä versioista. Se on peleistä myös säännöiltään kaikkein helpoin.

Chemin de Fer

Chamin de Fer on ranskalainen versio ja tarkoittaa rautatietä. Se on myös yksi vanhimmista verisoista. Tässä pelissä pelaajat pelaavat toisiaan vastaan eikä niin kuin Punto Blancossa, jossa pelataan jakajaa vastaan. Peliä pelataan lisäksi kuudella pakalla kahdeksan sijasta. Yksi pelaajista on pankkiiri, eli jakaja.

Baccarat Banque

Tämä versio muistuttaa varsin paljon Chemin de Feriä, mutta muutamia poikkeuksia löytyy. Pelin alussa on aina huutokauppa, jossa pankkiiriksi ryhtyy se pelaaja, joka asettaa suurimman panoksen. Lisäksi pelissä pankki jakaa kolme kättä, joten kaksi pelaajaa voi pelata samanaikaisesti pankkia vastaan.

Baccarat nykyään

Yhä edelleen peli on suosittu, vaikka sen oletetusta syntymästä on jo satoja vuosia. Se on kehittynyt edelleen ja nyt sen pelaaminen on mahdollista nettikasinoilla. Myös niillä on useampia versioita pelistä, joten sääntöjen tarkistaminen ennen pelaamista on aina paikallaan. Tärkeintä pelissä on se, että pelaa oikeilla säännöillä, eikä tee sen myötä pahimpia virheitä. Korttipelejä on pelattu tietokoneilla jo pitkään, mutta netissä pelaaminen on antanut vapauden siihen, että pelaamaan pääsee, missä ikinä liikkuukaan.