Yleinen

Pelimaailman retroilu

Osa meistä tykkää pelata vanhoja pelejä niillä vanhoilla konsoleilla vain siksi, että niistä tulee muistoja ”vanhoista hyvistä” ajoista. Osalla meistä on jopa kaapissa vielä jäljellä täysin toimiva VIC20 tai Commodore 64 tai joku toinen vastaavan ajan ensimmäisistä kotitietokoneista, joilla hakattiin tunti toisensa jälkeen ja joystickien sisäiset akselit katkeilivat toinen toisensa jälkeen. Jos pelailit tuohon aikaan, niin varmasti haksahdit ainakin kerran ostamaan sellaisen halvan joystickin, joka ei kestänyt kuin pari kertaa ennen kuin sen sisällä napsahti jo siitä tuli käyttökelvoton. Mutta voi se retroilu tarkoittaa aivan muutakin. Nimittäin samalla tavalla kuin Volkswagen toi kuplan takaisin markkinoille, on pelimaailmatkin tuoneet vanhoista peleistä, tai vanhan aikaisista peleistä ideoita takaisin nykyaikaan. Monet nettikasino pelitkin ovat ottaneet vaikutteita menneistä ajoista ja ajattelimme tällä kertaa katsella, millä tavalla ihmisiä aktivoidaan retroilun avulla.

Mustavalkoisuus

Mustavalkoisuudesta tulee helposti mieleen 20-luku ja sitäkin edeltävä aika ja mykkäfilmit, vanhat 30- ja 40-luvujen suomalaiset elokuvat ja ensimmäinen Tuntematon sotilas-elokuva. Mustavalkoisuutta käytetään kohtuullisen usein retroilussa, ja sillä saadaan osa kohdeyleisöstä kiinnostumaan asiasta.

Kuuskytluku

Suomalaisilla ja monella muullakin, ehkä sinullakin on kumma taipumus katsella 50- ja 60-lukujen elokuvia ja kuunnella sen aikakauden musiikkia aivan kuin kaikki olisi jotenkin ollut paremmin sitä aikana. Unohdamme siitä vaiheessa kuitenkin sen, että Suomessa 50- ja 60-luku ei ollut helppoa kenellekään ja lähes kaikesta oli koko ajan pulaa ja elettiin tietynlaisessa itäpelossa. Nyt 2020-luvulla niitä asioita ei mietitä, mutta siltä aikakaudelta on nostettu paljon erinäisiä asioita esimerkiksi muotibutiikkien hyllyille ja rekeille. Tuossa 1940-70 lukujen aikakausissa on monta markkinoinnissa käytettyä asiaa: sota, 50-luvun vaatemuoti, rockin syntyminen ja 70-luvun amerikan autot.

1920-luku

20-luvulta retroiluun liittyy lähinnä art-decomaisuus, joka toistuu niin sisustuksessa kuin monissa peleissäkin ja tekiväthän saksalaiset juuri artdecomaisen tv-sarjankin, jossa seurattiin berliiiniläisten poliisien ”arkea” kuvitteellisella 20- ja 30-luvulla. Babylon Berlin toi henkiin paljon sen ajan elämäntavasta silloisessa Berliinissä. Kuinka paljon tapahtumien luonteesta sitten on totta, ja kuinka paljon 100 % mielikuvitusta, on aivan eri asia. Mielenkiintoinen minisarja joka tapauksessa. Sarjaa esitettiin 16 jaksoa eli kaksi kautta.

The King

Totta kai Elvis on retroa ja Elviksen musiikki elää yhä peleissä, elokuvissa ja albumeilla. Hän toi rockin valkoisilla ja rikkoi raja-aitoja niin paljon, että oma elämä meni sekaisin siinä sivussa ja loppu tuli ennenaikaisesti niin kuin niin monelle muullekin viihdemaailman tähdelle sekä Suomessa että ulkomailla. Rock ja Elvis ovat parhaimmillaan 100 % retroilua hiustyyylistä vaatetukseen ja kaikkeen muuhunkin.

Elokuvat ja gangsterit

Totta kai pelimaailma on ottanut paljon vaikutteita myös menneiden vuosikymmenten elokuvista ja historiasta. Pohjois-Amerikan kieltolaki, salakuljetus, ja Chicago ovat yksi kokonaisuus, joka toistuu sekä peleissä, että elokuvissa vuodesta toiseen. Samoin vanhat elokuvat ja niiden rakkaustarinat ja kertomuksen teollisuuden kilpailusta, kiertävistä kaupustelijoista, puhelinmyyjistä. Tarinoita, jotka ovat jääneet elämään, mutta eivät enää liity varsinaisesti nykyaikaan, koska koko yhteiskuntamme on kehittynyt todella paljon sitten 50- ja 60- lukujen suurten rakkaustarinoiden. Se ei tarkoita, että elokuvat kuten The Giant tai vaikkapa Gone with the wind, olisivat yhtään sen huonompia tai vähemmän katselun arvoisia. Ne vain kuvaavat aikaa, jota ei enää ole. Retroilu onkin tapa saada yhteys vanhaan ”hyvään” aikaan. Muistot kultaantuvat, emmekä esimerkiksi sotapelejä pelatessamme mieti, mitä sota oikeasti oli tai on – me pelaamme sitä peliä viihteeksi ja ajankulutuksi. Samasta syystä katselemme elokuviakin, saadaksemme tauon oikeasta elämästämme ja kenties sen oravanpyörästä. Siksi me myös pelaamme pelejä, lottoamme, bingoamme ja metsästämme isoja jackpot voittoja, toteuttaaksemme jonkin unelmamme, jonka mahdollistamiseksi tarvitsemme enemmän rahaa kuin työtä tekemällä voisimme saada.