Yleinen

6 outoa mainoskampanjaa videopelien markkinoinnissa

Videopelit viehättävät nykyään monia pelaajia ja niiden pelaaminen on myös Suomessa erittäin suosittu ajanviete. Digitaalisten pelien eli videopelien pelaaminen on kasvanut valtavaa tahtia viimeisten vuosien aikana. a.. Erityisesti mobiilipelit ovat kasvattaneet suosiotaan, mutta myös konsoli- ja tietokonepelit ovat edelleen yhtä suosittuja.

Peliala on miljoonabisnes ja sen tuotteiden markkinointiin kulutetaan myös valtavia summia. Usein pelien mainokset ovat visuaalisesti hienoja ja niihin pyritään saamaan aikaiseksi tunnelma, jonka myötä pelaaja haluaa päästä pelaamaan mainostettua peliä.

Jotkut markkinointikampanjat kuitenkin liikkuvat hyvän maun rajoilla. Kaikki pelinjulkaisijat eivät käytä markkinointiin suuria määriä rahaa, vaan päättävät toimia epätyypillisesti herättäen huomiota – olipa se sitten hyvää tai pahaa. Vuosien saatossa mainostajat ovat keksineet toinen toistaan oudompia kampanjoita saadakseen näkyvyyttä julkaistaville peleille, mennen joskus liiallisuuksiin.

Tässä artikkelissa käymme läpi 6 kummallista vuosien varrelta nähtyä mainoskampanjaa, joihin olemme törmänneet videopelien markkinoinnissa ja jotka ovat mielestämme menneet yli tavalla tai toisella. 

1. Watch Dogs

Mainostemppu Watch Dogs -pelin markkinoinnissa epäonnistui väärinkäsityksen vuoksi. Pelin julkaisija Ubisoft oli keksinyt ”juonen” pelin mainostamiseksi ja päätti lähettää pelin mustassa lukitussa salkussa mukanaan viesti, jossa käskettiin tarkistaa ääniviesti. Vastaanottaja ei Ninemsn:llä kuitenkaan kuunnellut ääniviestiä ohjeiden mukaan ja kun salkun numerokoodia yritettiin avata, alkoi salkku piipittää. Kuten arvata saattaa, paikalle kutsuttiin pommiryhmä ja rakennus evakuoitiin räjähdyksen varalta. Yllätys oli suuri, kun salkusta paljastuikin videopeli. Jälkeenpäin Ubisoft on pyytänyt anteeksi mokaansa, etenkin kun Ninemsn ei edes julkaise videopelejä. 

2. Watch Dogs: Legion

Voisi luulla, että edeltäjänsä pieleen menneestä markkinointikampanjasta olisi voinut oppia jotain, mutta Ubisoftin markkinointikampanjat ovat epäonnistuneet kerta toisensa perään. Uusimman Watch Dogs: Legion-pelin mainonnassa on syytetty käytettävän mauttomasti holokaustin ajan natseihin liittyvää runoa, jossa on vain hieman muunneltu sanoja toisenlaisiksi.

3. Shadowman 2

Shadowman 2-pelin markkinointi oli melkoisen mauton ja mainoksen takana oli Acclaim Entertainment, joka on tehnyt muitakin hieman kyseenalaisia mainoksia. Shadowman 2 liittyy henkiin heräämiseen ja pelin mainostamisessa käytetään hautausmaata ”mainoskylttinä”. 

Acclaim Entertainment päätti laittaa hautausmaalla hautakiviin pieniä mainostarroja kiinni, jotka mainostavat peliä. Ei liene yllätys, että tämä tempaus aiheutti paheksuntaa eikä uponnut kovin monelle rakasta läheistään surevalle.

4. God of War

God of War -pelissä oli vuonna 2007 markkinointikampanja, joka sai aikaan paljon kohua ja kritiikkiä osakseen, ja kampanjaa pidettiin mauttomana. Pelin mainostilaisuudessa oli oikea teurastettu vuohi, jonka teurasjätteitä paikalla olijoiden oli yhtenä kilpailuna syötävä. Lisäksi paikalla oli yläosattomia naisia. 

Sony pyysi anteeksi markkinointikampanjaansa, joskin korosti että kyseessä oli pelin hengen mukaan teatraalinen dramatisointi Kreikan mytologian mukaan ja vuohta ei ollut varta vasten teurastettu tapahtumaa varten eivätkä teurasjätteet olleet oikeita. Joka tapauksessa tämä mauton tempaus meni monien mielestä metsään.

5. Burn Out 2

Autohurjastelupelin hengessä Acclaim Entertainment päätti mainostaa peliä Burn Out 2: Point of Impact ennen kuulumattomalla tavalla. He ilmoittivat maksavansa kaikkien ylinopeussakot, mikäli ne on saatu samana päivänä kuin pelin lanseerauspäivä oli. Acclaimia alettiin syyttää ihmisten yllyttämisestä ylinopeuden ajamiseen, mitä ei katsottu hyvällä.

6. Splinter Cell

Splinter Cell: Conviction -videopelin markkinointikampanja meni pieleen, kun yksi pelin satunnainen fani valittiin esittämään pelin hahmoa ja harhailemaan kaduilla Uudessa-Seelannissa leikkiaseen kanssa. Säikähtäneet sivulliset kutsuivat paikalle pian poliisin ja hahmoa esittänyt joutui kehkeytyneessä tilanteessa lähes tulkoon ammutuksi. Ei kovin onnistunut lopputulos, vai mitä?

Tässä oli muutamia mielestämme outoja peleissä käytettyjä markkinointikampanjoita. Jos sinua kiinnostaa nähdä muita omaperäisiä ratkaisuja – lue lisää muista huomiota herättävistä pelien markkinointikampanjoista, kuten esimerkiksi bingomainoksista, joissa on päästetty luovuus valloilleen.